Temel Bohçalama konusu hakkında; Bina temelinin bitümlü veya PVC membran tabakası ile çepeçevre sarılarak topraktan betona gelebilecek suyu engellemek amacıyla yapılan sisteme temel bohçalama denir. Bohçalama su yalıtımı yönteminde öncelikle yalıtım tabakası hazırlanır. Bohçanın içine yalıtım temeli oturtulur.
Bohçalama binanın beton perdenin temelidir. Bodrum perdelerini yer altı sularının zararlı etkilerine karşı, yer altında oluşabilecek sülfatlarını etkilerine karşı koruma amaçlı yapılır.
Temel Bohçalama alanında çalışabilmek için, yer altı su seviyesi hafriyat tabanın 50 cm aşağısına kadar düşürülmesi gerekir. Temel yapılabilmesi için, temel yapılacak alana mıcır serilir. Mıcır serilmesi dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Serilen mıcır sıkıştırılması gerekir. Sıkıştırıldıktan sonra şap betonu dökümüne hazırlanır. Bitümlü membran tabakasının üzerine serileceği grobeton dökülür. Böylece sağlam zemin hazırlanır. Asansör çukurunun iç tarafına tuğla duvar örülerek, düzgün bir yüzey elde edilmiş olur. Yapılacak olan temelinin düşey kalıpları çakılır. Astar olarak grobeton üzerine bitüm emülsiyonu sürülür. Sürülen grobeton emülsiyonu üzerine en az iki kat 3-4 mm kalınlığında membran serilmesi gerekir. Membranlar 10-15 cm birbirinin üzerine bindirilmiş olur. Membranlar pürmüz ile eritilerek yapıştırılır. Asansör çukurunun tabanı ve yan duvarları membran ile örtülür. Ek yerlerine 10-15 cm bindirme yapılır. Radye temel içinde kalacak tesisat boruları yerleştirilir. Radye temel betonu dökülür. Radye temelini dışına drenaj borusu yerleştirilir. Membran tabakasının dışına eps ve xps tabakası yapıştırılır. Eps,xps dışına tuğla duvar örülür. Tabakalar zemine kadar çıkartılır. Aynı zamanda tuğla duvarlar da çıkartılmış olur. İmalatında dışında kalan boşluklar zeminle doldurulur. Uygulama sonlandırılır.
Temel bohçalama, içten ve dıştan yalıtım olarak ikiye ayrılır. İçten bohçalama nizam yapılar temel perdeleri dışında insanların çalışmasının mümkün bulunmadığı hallerde tercih edilir. Birinci aşamada betonarme bir dış çanak oluşturulur. Köşelerde pah uygulaması yapıldıktan sonra, dış çanağın iç yüzene soğuk uygulamalı astar emülsiyonu uygulanır. Dış çanak içine yatay ve düşey pozisyonda iki kat polyester keçe taşıyıcılı polimer bitümlü örtüler ile yalıtım tamamlandıktan sonra, yalıtım katmanları koruma altına alınır. Perde duvarları ile iç çanak yapılarak bitirilir. Dıştan yalıtım ise basınçlı suya karşı perdelerin korunmasıdır.
Temel bohçalama konusunda bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.